Milostyle

En blogg om uttryck och stil ur alla hänseenden

Höst - då är det gott med soppa

Nu när hösten har kommit över oss, med regn, blåst och annat, då är det inte fel att värma sig med en god mustig soppa. 

I klippet är det Zeina som lagar till mustig köttfärssoppa med rotfrukter och vitlöksbröd. Fördelen med den är att det går att variera den med grönsaker efter vad det är för säsong.

Receptet finns på köket.se, men jag skriver ut det här med, ifall ni vill testa att laga den.

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 300 g potatis
  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 3 klyftor vitlök
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 7 dl vatten, hett
  • 1 kruka persilja
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar

Topping

  • 2 dl smetana


Vitlöksbröd

  • 0,5 vitt bröd (gärna dagsgammalt)
  • 30 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk torkad oregano
  1. Ansa purjolöken och skär i tunna strimlor. Skala och skär moroten i slantar. Skala och riv palsternackan. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Stek färsen i olja i en gryta tills den får färg. Tillsätt alla grönsaker och vitlök och stek lite till.
  3. Tillsätt tomatpuré och stek under omrörning någon minut. Tillsätt krossad tomat, vatten och fond.
  4. Koka upp och smaka sedan av med salt och peppar. Låt puttra i ca 20 minuter under lock.
  5. Hacka persiljan. Smaka av soppan med salt och peppar.Toppa soppan med persiljan.
  6. Servera med vitlöksbröd och en klick smetana.

Vitlöksbröd

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till vitlökssmöret. Salta och peppra.
Skär brödet i skivor. Bred på smöret och skär sedan i stavar. Lägg på en bakpappersklädd plåt.
Gratinera mitt i ugnen ca 5-6 minuter.

7 Oct 2022